Unia eerste circulaire en biobased buurtschap van Friesland
Leeuwarder buurtschap op en top duurzaam, groen én natuurinclusief
Er wordt volop gebouwd in Leeuwarden. Met name aan de zuidkant van de stad. In het stadsdeel De Zuidlanden rijden op verschillende plekken de vrachtwagens, shovels, kranen en ander groot materiaal af en aan. In het meest zuidelijke puntje van Leeuwarden, tegen de N31 aan en naast het Van der Valk Hotel, wordt hard gewerkt aan het meest innovatieve project tot nu toe: Unia. Diane Prins, projectdirecteur van De Zuidlanden bij de gemeente Leeuwarden, is trots op het buurtschap in ontwikkeling. “Dit wordt een wijk volgens de nieuwste standaarden. Energiezuinig, met veel natuurlijke en circulaire materialen en overal water en groen.”
Wijk van de toekomst
In 2030 moet het de standaard zijn: Biobased Circulair bouwen. In Unia is dit binnenkort al werkelijkheid; het eerste woningbouwproject in Friesland dat op en top duurzaam, groen en natuurinclusief wordt. Een groot deel van de bouwmaterialen zijn hernieuwbaar, dat wil zeggen dat ze binnen één generatie weer opnieuw aangroeien, zoals hout. Ook wordt er natuurlijk isolatiemateriaal gebruikt, zoals hennep of vlas, materialen die zelfs binnen één seizoen al volledig zijn gegroeid. Een manier van bouwen die past in de duurzame ambities van de gemeente Leeuwarden. “Het moet anders met de woningbouw. Meer in harmonie met de natuur, duurzamer én energiezuiniger. De gemeente Leeuwarden heeft zelf al een hoge ambitie, maar dit is ook het nieuwe normaal aan het worden”, vertelt Diane Prins.
“Het moet anders met de woningbouw. Meer in harmonie
met de natuur, duurzamer én energiezuiniger.”
“Biobased Circulair bouwen wordt in de toekomst de standaard. De landelijke doelstelling is 50% biobased en circulair bouwen vanaf 2030 en 100% vanaf het jaar 2050. De gemeente Leeuwarden is samen met andere gemeenten, corporaties en partners zoals de Vereniging Circulair Friesland bezig met een meerjarenprogramma om meer biobased circulair te worden”, gaat Prins verder. “In de nog aan te leggen Leeuwarder wijk Oud-Oost gaan we bijvoorbeeld ook volgens deze nieuwe standaard bouwen. En in het nieuwe stadsdeel Middelsee wordt 50% van de woningen in de buurt De Fellingen biobased circulair gebouwd. In Unia is voor alle woningen aandacht voor biobased en circulaire bebouwing en natuur-inclusieve maatregelen, zoals brede hagen, waardoor vogels daar nestjes kunnen maken. Een primeur voor Friesland.”
De praktijk
Duurzame ambities zijn mooi, maar deze ambities verwezenlijken is een tweede. Daar hoeven kopers van een huis in Unia niet bang voor te zijn, verzekert Prins: “We hebben landelijke richtlijnen die gelden voor natuurinclusief & biobased bouwen. Deze richtlijnen zijn onze meetlat om ook daadwerkelijk een duurzame, energiezuinige en groene wijk neer te zetten.” Het woningbouwproject gaat dan ook verder dan het gebruik van hout, hennepisolatie, zonnepanelen en warmtepompen. “Denk ook aan groene gevels en daken, nestkasten en veel bomen en planten. En de auto? Die is te gast, zoals we dat zo mooi zeggen. Unia wordt een buurtschap waar je tot rust komt.”
En de drukke N31 – ook wel de Wâldwei – naast Unia? Verstoort deze drukke autoweg de rust niet? “Nee, daar zullen bewoners weinig tot geen last van hebben. We plaatsen namelijk een geluidsscherm én een hoge groene wal, zoals we dat bijvoorbeeld ook in de wijk Wiarda hebben gedaan. Deze maatregelen voorkomen de meeste overlast, bewoners zullen weinig hinder van het geluid ondervinden.”
“We willen in Unia het sociale gevoel van een dorp creëren.
Met de reuring van de stad op fietsafstand.”
Typisch Unia
Naast de nieuwe, circulaire en groene manier van bouwen zijn er meer kenmerken die typerend zijn voor Unia. Zo wordt de wijk omgeven door water dat in verbinding staat met de sloepenroute en het open vaarwater. Liefhebbers van watersport kunnen hun hart hier dan ook ophalen. Ook is er veel aandacht voor het sociale aspect: Unia moet een buurtschap worden met veel ruimte voor ontmoeting. Zo komt er bijvoorbeeld een park in het midden van de wijk. Prins: “We willen in Unia het sociale gevoel van een dorp creëren. Met de reuring van de stad op fi etsafstand. Hoe mooi wil je het hebben?”
Oost, west…
Thuis best in Unia! Wonen tussen stad en platteland is in trek, gezien de animo voor Unia. Unia-west welteverstaan, want Unia-oost volgt later. “De focus ligt nu op west; we zijn nog bezig met het bestemmingsplan voor oost”, legt Prins uit. In de komende vijf tot zeven jaar worden er 200 biobased, circulaire rijwoningen, twee-onder-een-kappers en vrije kavels ontwikkeld. Een groot deel van de vrije kavels is al verkocht. De projectmatige bouw is ondergebracht bij projectontwikkelaars; deze woningen gaan binnenkort in de verkoop. “We zijn er trots op dat we er in de gemeente Leeuwarden zo’n mooie, unieke wijk bij krijgen. Vol innovatie, comfort en groen. Dit wordt een hele fijne plek om te wonen”, besluit Prins.